Вашите асистенти-болногледачи знаят ли за хосписа?

Вашите медицински сестри знаят ли, че дом за възрастни се фокусира върху комфорта и достойнството? И че насърчава възможно най-доброто качество на живот на умиращите клиенти и техните семейства? За съжаление не достатъчно хора (дори работещите в здравеопазването) знаят какво представляват хосписните грижи. Тъй като те са работници на „първа линия“, важно е всеки CNA да разбере, че хосписът е достъпен избор. Ето малко основна информация, която можете да споделите с вашите помощни медицински сестри:

Какво е хоспис?

Думата „хоспис“ идва от латинска дума, която означава „къща за гости“. В днешния свят обаче хосписът не е място. Това е специален начин за грижа за терминално болни клиенти и техните семейства. Хосписът дава на хората контрол върху грижите им в края на живота и поддържа семействата заедно в трудния момент на загуба на любим човек.

В допълнение:

Грижата в хосписа обикновено спестява пари. (Обикновено за хората е по-малко да получат хосписни грижи, отколкото да бъдат в болница.)

Модерните хосписи започват в Англия през 40-те години на миналия век. Първият хоспис в САЩ отваря врати през 1974 г. Днес хосписите съчетават успокояващата сила на съвременната медицина със „старомодната“ подкрепа на грижовни работници в хосписа и любящи семейства.

По-голямата част от клиентите на хосписите умират от някаква форма на рак. Сърдечните заболявания са втората по честота диагноза. Фокусът на хосписа обаче не е болестта - това са клиентът и семейството.

Хосписните грижи се предоставят от екип от хора, избрали хосписа за своя специалност и които са обучени да работят с умиращи клиенти. Това не означава, че хосписът е само скръб и тъга! Основната цел на хосписа е да помогне на клиентите да живеят смислен живот - с комфорт и достойнство - за времето, което им остава.

Екипът на хосписа включва асистенти за медицински сестри (обикновено наричани домашни здравни помощници или помощници в хосписа). Всъщност помощниците са много важни за екипа, особено след като прекарват толкова много време с клиенти и техните семейства.

Къде клиентите могат да получат хосписни грижи?

Хосписните услуги са достъпни за хората, където и да решат да прекарат последните си дни. Това включва:

Частни домове. Клиент на хоспис може да живее у дома или в дома на приятел или член на семейството.

Самостоятелни хосписни съоръжения. Много големи хосписи имат свои собствени съоръжения, където клиентите идват за грижи. Тези съоръжения обикновено се намират в градовете.

Болници. Някои болници предоставят хосписни грижи. Те могат да отделят специален етаж или крило за клиентите на хосписа и да имат специално обучен екип за хоспис.

Домове за възрастни и помощни лица. Хосписните грижи също се предоставят в някои заведения за квалифицирани медицински сестри и помощни жилища. (Съоръжението се счита за дом на клиента.) Може да има „вътрешен“ хосписен екип или гостуващ екип.

Кой получава хосписни грижи?

Преди клиентът да получи хосписни грижи, медицинските сестри и лекарите преглеждат историята на заболяването на клиента, текущите симптоми и очакваната продължителност на живота. След това се срещат с клиента и семейството, за да обсъдят философията и услугите на хосписа, управлението на болката и нуждите от оборудване.

Хора, които получават хосписни грижи:

Обикновено са в последните шест месеца от живота си.

Може да бъде на всякаква възраст...от дете до възрастен гражданин.

Може да бъде от всяка религия... или от никаква религия.

Имате терминални заболявания като рак, СПИН, белодробни заболявания, сърдечни заболявания, нервни разстройства и болестта на Алцхаймер.

Често имат приятел или член на семейството, който помага да се грижи за тях.

Може да бъде богат, беден или по средата!

Не забравяйте...възможно е лекарите да грешат за това колко дълго трябва да живее човек. Имало е случаи на хора, които са "завършили" хоспис програмата, като са се подобрили! Има и случаи на хора, които живеят повече от шест месеца, докато получават хосписни грижи. Грижите за тях не спират само защото са оцелели повече от очакваното!

Хората имат право да променят мнението си. Ако започнат да се грижат в хосписа и не го харесват или искат да опитат някакво ново „лечение“ за заболяването си, те могат да бъдат изписани от хосписа. Повечето застрахователни планове позволяват на хората да започнат хоспис отново по-късно.

Хосписните грижи се заплащат от Medicare, Medicaid, някои частни застрахователни компании и чрез благотворителни фондации. Повечето хосписни организации работят усилено, за да намерят средства за заплащане на грижите за клиенти без здравно осигуряване.

Какво прави хосписните грижи различни?

Има редица фактори, които отличават хосписните грижи от традиционните домашни грижи или грижите, предоставяни в лечебно заведение.

Когато хората бъдат приети в хоспис, персоналът идва и си отива според нуждите. (Въпреки това те са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.) Ако клиентът се чувства по-добре, персоналът го посещава по-рядко, но клиентът не се изписва.

Хосписните грижи предоставят палиативни грижи, вместо да се опитват да "лекуват" заболяване. Палиативните грижи се фокусират върху осигуряването на комфорт на хората чрез намаляване или премахване на неприятни симптоми като задух или болка.

Екипът на хосписа има специално обучение, което им помага да се справят и с емоционалната болка на клиента.

Comments

Popular posts from this blog

シリコーン大人のおもちゃの利点

Introduction to Belize Real Estate

Shocking footage exposes father and son of domestic and financial abuse: Harry Roper-Curzon and David Roper-Curzon, Baron Teynham